gottland-2014-slovensky-film

GOTTLAND (2014)

O FILME

Gottland je netradičný pohľad na dejiny 20. storočia v Československu. Poviedkový film predstavuje svojrázne osudy: osud Letenskej pláne s najväčšou sochou Stalina nahradenou obrovský bilboardom Václava Klausa, milenecký vzťah herečky Lídy Baarovej s Josephom Goebbelsom, príbeh lietajúceho spisovateľa v službách ŠtB Eduarda Kirchbergera, baťovskú ideu pásovej výroby i tragické rozhodnutie Zdeňka Admaca upáliť sa na protest proti fungovaniu spoločenského systému.

Každá z poviedok je formálne prekvapivá, či už využitím techniky rotoskopie v animovanej poviedke Letiaci kôň, vytvorením nového „pásového filmu“ v poviedke 86 400 alebo originálnym spojením hraného filmu s realitou v poviedke Panenstvo Lídy Baarovej.

Film vznikol na motívy slávneho knižného bestselleru Gottland od novinára Mariusza Szczygieła.

Projekt je realizovaný v koprodukcii s nutprodukce (CZ), Českou televíziou (CZ), FAMU (CZ) a spoločnosťou Centrala film (PL). Realizáciu filmu podporil český Státní fond kinematografie, Poľský filmový inštitút a Audiovizuálny fond.

dokument, CZ/PL/SK, 2014, 100 min.

gottland-2014-film-cz-plakat

TRAILER

FESTIVALY A OCENENIA

Premiéra filmu sa uskutočnila 18.8.2014 v Prahe a medzinárodná premiéra na 30. medzinárodnom filmovom festivale vo Varšave.

Film Gottland získal tieto ocenenia: 

Silver Eye Award – Medzinárodný festival dokumentárnych filmov 2014, Jihlava, Česká republika
Špeciálne uznanie poroty – FAMUfest 2014, Praha, Česká republika

Gottland ste mohli vidieť na týchto festivaloch:

30. Medzinárodný filmový festival, Varšava, Poľsko
12. Medzinárodný filmový festival Tofifest 2014, Torun, Poľsko
Medzinárodný festival dokumentárnych filmov 2014, Jihlava, Česká republika
Festival ľudských práv 2014, Bosnia and Herzegovina
FAMUfest 2014, Praha, Česká republika
Medzinárodný filmový festival 2014, Bratislava, Slovensko
Festival dokumentárnych filmov Vilnius 2015, Litva
Finále Plzeň 2015, Česká republika

TVORCOVIA

Réžia: Lukáš Kokeš, Petr Hátle, Viera Čakányová, Rozálie Kohoutová, Radovan Síbrt, Klára Tasovská
Námet: Mariusz Szczygieł
Scenár: Jan Gogola ml., Viera Čákanyová, Petr Hátle, Rozálie Kohoutová, Lukáš Kokeš, Klára Tasovská, Radovan Sibrt
Producent: nutprodukce (CZ) – Tomáš Hrubý
Koproducenti: Centrala Film (PL) – Jacek Nagłowski, BFILM (SK) – Peter Badač 
Kamera: Lukáš Kokeš, Lukáš Milota, Prokop Souček
Animácia: Miša Čopíková, Veronika Obertová, Daniela Krajčová, Martin Tomori
Strih: Šimon Hájek, Lukáš Kokeš, Jan Daňhel, Evženie Brabcová
Zvuk: Adam Levý, Jan Richtr, Marek Poledna, Miloš Hanzély

 

LUKÁŠ KOKEŠ

Lukáš (1983) je český dokumentarista. Vyštudoval filmovú vedu na Karlovej univerzite v Prahe a dokumentárnu tvorbu na FAMU. Prispieva do filmového magazínu Cinepur.

Filmografia:

59-184-84 (krátky film, 2009)
Pokus o duchovní nápravu opraváře televizí Josefa Lávičky v devíti obrazech (krátky film, 2010)
Pevnost (2012)
Český žurnál: Pančovaná republika (2013)
V.I.P. / Vietnamese Important People (krátky film, 2013)
Nic jako dřív (2017)

PETR HÁTLE

Petr (1983) začal po krátkom štúdiu na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovy študovať Katedru dokumenátrnej tvorby na FAMU.

Filmografia:

Hiltonleaving (krátky dokumentárny film, 2006)
Heroes – Das Concept (krátky film, 2008)
Make up (krátky film, 2009)
Leaving Istanbul (krátky film, 2010)
Deti 50. rokov (krátky film, 2010)
Advent (krátky film, 2011)
Veľká noc
(2013)

VIERA ČÁKANYOVÁ

Viera (1980) študovala scénaristickú tvorbu na VŠMU v Bratislave a dokumentárnu tvorbu na Akadémii múzických umení v Prahe. Jej školské filmy Under Under Ground (2006), Piraňa (2007), 100 dní (2009), Alda (2009) boli prezentované na viacerých európskych festivaloch študentských filmov a získali niekoľko ocenení. Pôsobí aj ako dramaturgička na nezávislých filmových projektoch a nakrúca dokumentárne filmy pre neziskové organizácie a televíziu.

Filmografia:
Under underground (krátky film, 2006)
Piraňa (krátky film, 2007)
Worms (krátky dokumentárny film, 2007)
Alda
(krátky film, 2009)
100 dní
(krátky film, 2009)
Update
(krátky film, 2010)
Olda (krátky film, 2010)
Slovensko 2.0 (2014)
FREM (2019)

ROZALIE KOHOUTOVÁ

Rozálie (1985) študovala romistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovy a následne vyštudovala katedru dokumentárneho filmu na pražskej FAMU. Pritom prispievala do kultúrno-publicistických programov Českej televízie. Absolvovala 2 semestre na parížskej univerzite Sorbonne, kde pracovala v produkčnej spoločnosti Ideale Audience

Filmografia:

O Topanki (krátky film, 2007)
Vetřelci a volavky (krátky film, 2008)
Velmistr (krátky film, 2008)
Roma Boys (krátky film, 2009)
Kytlice – Zimmer Frei
(2011)
Čapkovy kapsy (2011)
Jenica a Perla (krátky film, 2009)
FC Roma (2016)
CzechTek (2017)
Letní hokej (2019)

 

RADOVAN SÍBRT

Radovan (1975) vyštudoval afrikanistiku a romistiku na Univerzite Karlovej v Prahe a tiež Katedru dokumentárneho filmu FAMU. Prevážne sa venuje vlastnej tvorbe, ale spolupracuje tiež s Českou televíziou a komerčnými subjektami.

Filmografia:

Manželství Roberta a Gabriely (krátky film, 2005)
Domácí násilí ve filmovém ateliéru (krátky film, 2007)
O slušnosti (2012)
Vězení umění (2012)
Postiženi muzikou (2019)

 

KLÁRA TASOVSKÁ

Klára (1980) vyštudovala Nové media na Akadémií výtvarných umení v Prahe a tiež dokumentárnu tvorbu na FAMU

Filmografia:

Baníček (krátky film, 2006)
Strom (krátky film, 2007)
Rekonstrukce (krátky film, 2007)
HaCan (krátky film, 2008)
Memory recall (krátky film, 2008)
Půlnoc (krátky film, 2010)
Pevnost (2012)
Nic jako dřív (2017)

GALÉRIA

KONTAKTY

nutprodukce

Producent 
nutprodukce – Tomáš Hrubý
tomas(at)nutprodukce.cz

BFILM_cmyk_priesvitne

Koproducent
BFILM – Peter Badač
peter(at)bfilm.sk