letiacikon-banner

LETIACI KÔŇ (2015)

O FILME

animovaný, SK/CZ, 2015, 30 min.

V dobe prvej československej republiky začína príbeh smutného hrdinu Eduarda Kirchbergera, ktorý striedal viacero identít, a pritom ani jedna z nich nevyplývala z role herca. Karel Fabián (jeden z Kirchbergerových pseudonymov) sa menil tak, ako sa menila doba, a to v takej miere, že sa dnes ani jeho dcéry nezhodnú na tom, ktoré spomienky pochádzajú z vlastnej skúsenosti a ktoré z otcových kníh. Režisérka Viera Čakányová sa rozhodla túto tragikomédiu o úteku z dejín i zo seba vyjadriť kombináciou dokumentárneho a animovaného filmu, tzv. dokanimáciou. Film bol inšpirovaný poviedkou k knižného bestselleru Gottland poľského novinára Mariusza Szczygiela.

Projekt je realizovaný v koprodukcii s  nutprodukce (CZ). Realizáciu filmu podporil Audiovizuálny fond a český Státní fond kinematografie.

TRAILER

Film si môžete pozrieť na Vimeo on Demand alebo na DAfilms. http://dafilms.cz/film/9781-letiaci-kon/

FESTIVALY A OCENENIA

TVORCOVIA

Réžia: Viera Čákanyová
Námet: Mariusz Szczygieł
Scenár: Viera Čákanyová
Producenti: Peter Badač (SK), Tomáš Hrubý (CZ)
Animácia: Miša Čopíková, Veronika Obertová, Daniela Krajčová, Martin Tomori
Strih: Viera Čakányová, Alexandra Gojdičová
Zvuk: Adam Levý, Miloš Hanzély, Dušan Kozák

VIERA ČÁKANYOVÁ

Viera (1980) študovala scénaristickú tvorbu na VŠMU v Bratislave a dokumentárnu tvorbu na Akadémii múzických umení v Prahe. Jej školské filmy Under Under Ground (2006), Piraňa (2007), 100 dní (2009), Alda (2009) boli prezentované na viacerých európskych festivaloch študentských filmov a získali niekoľko ocenení. Pôsobí aj ako dramaturgička na nezávislých filmových projektoch a nakrúca dokumentárne filmy pre neziskové organizácie a televíziu.

cakanyova

Filmografia:

Under underground (krátky film, 2006)
Piraňa (krátky film, 2007)
Worms (krátky film, 2007)
Alda
(krátky film, 2009)
100 dní
(krátky film, 2009)
Update
(krátky film, 2010)
Olda (krátky film, 2010)
Slovensko 2.0 (2014)
FREM (2019)

GALÉRIA

KONTAKTY

nutprodukce

Koproducent
nutprodukce – Tomáš Hrubý
tomas(at)nutprodukce.cz

BFILM_cmyk_priesvitne

Producent
BFILM – Peter Badač
peter(at)bfilm.sk