letiacikon-banner

LETIACI KÔŇ (2015)

O FILME

animovaný film, SK/CZ, 2015, 30 min.

V dobe prvej československej republiky začína príbeh smutného hrdinu Eduarda Kirchbergera, ktorý striedal viacero identít, a pritom ani jedna z nich nevyplývala z role herca. Karel Fabián (jeden z Kirchbergerových pseudonymov) sa menil tak, ako sa menila doba, a to v takej miere, že sa dnes ani jeho dcéry nezhodnú na tom, ktoré spomienky pochádzajú z vlastnej skúsenosti a ktoré z otcových kníh. Režisérka Viera Čakányová sa rozhodla túto tragikomédiu o úteku z dejín i zo seba vyjadriť kombináciou dokumentárneho a animovaného filmu, tzv. dokanimáciou. Film bol inšpirovaný poviedkou k knižného bestselleru Gottland poľského novinára Mariusza Szczygiela.

Projekt je realizovaný v koprodukcii s  nutprodukce (CZ). Realizáciu filmu podporil Audiovizuálny fond a český Státní fond kinematografie.

TRAILER

FESTIVALY A OCENENIA

momentálne nedostupné

TVORCOVIA

Réžia: Viera Čakányová
Námet: Mariusz Szczygieł
Scenár: Viera Čákanyová
Producenti: Peter Badač (SK), Tomáš Hrubý (CZ)
Animácia: Miša Čopíková, Veronika Obertová, Daniela Krajčová, Martin Tomori
Strih: Viera Čakányová, Alexandra Gojdičová
Zvuk: Adam Levý, Miloš Hanzély, Dušan Kozák

cakanyova

VIERA ČÁKANYOVÁ

Viera (1980) študovala scénaristickú tvorbu na VŠMU v Bratislave a dokumentárnu tvorbu na Akadémii múzických umení v Prahe. Jej školské filmy Under Under Ground (2006), Piraňa (2007), 100 dní (2009), Alda (2009) boli prezentované na viacerých európskych festivaloch študentských filmov a získali niekoľko ocenení. Pôsobí aj ako dramaturgička na nezávislých filmových projektoch a nakrúca dokumentárne filmy pre neziskové organizácie a televíziu.

Filmografia:

Slovensko 2.0 (2014)
Update (2010)
Olda (2010)
Alda (2009)
~ Najlepší film, Najlepší strih FAMUFEST 2009, Praha
100 dní (2009)
~ Grand Prix Award, Early Melons 2010, Bratislava
~ Najlepšia kamera, Kamera Oko 2010, Ostrava
~ Grand Prix Medzinárodného Filmového Festivalu “Etiuda & Anima” 2007, Krakow,
Worms (2007)
Piraňa (2007)
~ Najlepší film, FAMUFEST 2007, Praha
Under underground (2006)
~ Najlepší dokument, Early Melons, Bratislava
~ Zvláštne uznanie, Áčko, Bratislava

FOTOGALÉRIA

KONTAKTY

sarkan-studentoscar

Koproducent nutprodukce: Tomáš Hrubý – tomas(at)nutprodukce.cz

sarkan-studentoscar

Producent BFILM: Peter Badač – peter(at)bfilm.sk

Film si môžete pozrieť na Vimeo on Demand alebo na DAfilms. http://dafilms.cz/film/9781-letiaci-kon/