mar_banner

MOJA AFGANSKÁ RODINA (2021)

Menu

O FILME

Moja afganská rodina rozpráva príbeh Herry, ktorá sa zamiluje do Afgánca Nazira a rozhodne sa s ním odísť do jeho rodnej zeme. Netuší, aký život ju čaká v Afganistane, ani do akej rodiny vstupuje.

Dedko feminista, adoptovaný mladík, ktorý ohromuje svojim intelektom, a Frišta, ktorá chce uniknúť svojmu mužovi surovcovi. Ako ostatné ženy v rodine aj Herra nosí burku a schováva sa, keď do domu prídu hostia. Po čase získava novú prácu s Američankou Heidi, ktorá len veľmi málo rozumie tomu, ako žijú ženy v Afganistane a ešte menej tomu, že nie každý chce byť zachránený Západom.

Moja afganská rodina je celovečený animovaný debut režisérky Michaely Pavlátovej.

Projekt je realizovaný v koprodukcii so spoločnosťami Negativ (CZ), Česká televize (CZ), Sacrebleu production (FR). Realizáciu filmu podporil český Státní fond kinematografie, CNC, fond Rady Európy Eurimages, Audiovizuálny fond a grantový program Európskej únie Kreatívna Európa MEDIA. Slovenským distribútorom je spoločnosť ASFK.

animovaný, CZ/FR/SK, 2021, 80 min.

Moja_afganska_rodina_poster
logo_sfk_150px
logo_CNC_150px
logo_eurimages_150px
logo_avf_150px
logo_MEDIA_SK_150px

TRAILER

FESTIVALY A OCENENIA

Svetová premiéra filmu sa uskutočnila v júni 2021 na Medzinárodnom filmovom festivale animovaných filmov v Annecy, Francúzsko.

Odvtedy film získal tieto ocenenia:

Cena poroty – 60. Medzinárodný filmový festival animovaných filmov Annecy 2021, Annecy, Francúzsko

Moju afganskú rodinu ste mohli vidieť aj na týchto festivaloch:

54. Medzinárodný filmový festival Karlovy Vary 2021, Karlovy Vary, Česká republika
16. Medzinárodný filmový festival Cinematik 2021, Piešťany, Slovensko

TVORCOVIA

Réžia: Michaela Pavlátová
Scenár: Ivan Arsenjev
Námet: Petra Procházková
Producent: Negativ (CZ) – Petr Oukropec, Kateřina Černá
Koproducenti: Česká televize (CZ), Sacrebleu production (FR) – Ron Dyens, BFILM (SK) – Peter Badač
Výtvarník: Michaela Pavlátová
Supervisor pozadí: Václav Krejčí
Supervisor animácie: Michaela Tyllerová
Strih: Evženie Brabcová
Zvuk:Niels Barletta, Régis Diebold, Gregory Vincent, Mathieu Z’Graggen, Jan Čeněk
Hudba: Evgueni Galperine, Sacha Galperine

MICHAELA PAVLÁTOVÁ

Michaela (1961) sa narodila v Prahe, Česká republika. V roku 1987 absolvovala Vysokú školu umeleckoprůmyslovou v Prahe. Ako režisérka animovaných filmov získali jej filmy množstvo ocenení na medzinárodných filmových festivaloch, vrátane nominácie na Oscara za Reči, reči, reči. Tiež získali Grand Prix v Montreale a zvláštne uznania v Berlíne, Tampere, Hirošime, Stuttgarte a mnohých ďalších. Jej krátky animovaný film Repete získal sériu ocenení vrátane Veľkej ceny na Medzinárodnom festivale animácie Hirošima či Zlatého medveďa v Berlíne.

Od roku 1998 sa Michaela delila svoj čas medzi Prahu a San Francisco, kde pracovala ako umelecká riaditeľka v animačnej spoločnosti Wildbrain inc.

Po roku 2002 sa Michaela vrátila späť do Prahy. V roku 2003 režírovala hraný film Neverné hry v hlavných úlohách so Zuzanou Stivínovou a Petrom Bebjakom. V roku 2006 dokončila spolu s Vratislavom Hlavatým animovaný film Karneval zvirat. V roku 2008 režírovala ďalší hraný film Deti noci podľa scenára Ireny Hejdovej, v hlavných úlohách s Martou Issovou a Jiřím Mádlom (ktorí získali ocenenie Najlepšia herečka a Najlepší herec na filmovom festivale v Karlových Varoch 2008).

V roku 2012 dokončila krátky animovaný film Tramvaj, ktorý mal premiéru na filmovom festivale v Cannes, a získal Annecy Cristal.

Popri práci pre film Michaela robila animácie pre divadelné predstavenia v LaFabrika Praha – Krasavice interkontinentalni / Intercontinental Beauties (2013 – hrajú Martha Issova a Anna Polivkova) a Mário a kúzelník (2014, r. Peter Butko).

Michaela vyučuje animáciu v Prahe (FAMU), vyučovala aj na VŠUP v Prahe a v zahraničí – v San Franciscu (Vysoká škola výtvarných umení, počítačové umenie). CCAC) a na Harvardskej univerzite. 

Filmografia:

Etuda z alba (krátky animovaný film, 1987)
Křížovka 
(krátky animovaný film, 1989)
Řeči, řeči, řeči
(krátky animovaný film, 1991)
Uncles and aunts 
(krátky animovaný film, 1992)
Repete
(krátky animovaný film, 1995)
This could be me 
(animovaný dokument, 1995)
Až navěky (animovaný dokument, 1998)
O babiččce 
(animovaný dokument, 2000)
Graveyard (animovaný seriál 2001)
Taily Tales
 (krátky animovaný film, 2002)
Nevěrné hry (celovečerný hraný film, 2003)
Dopisy z Česka (krátky animovaný film, 2005)
Laila
 (krátky animovaný film, 2005)
Karneval zvířat (krátky animovaný film, 2006)
Děti noci (celovečerný hraný film, 2008)
Cirkus Kaktus 
(krátky animovaný film, 2010)
Telefono (krátky animovaný film, 2010)
Tramvaj (krátky animovaný film, 2012)
Mario a kouzelník (krátky animovaný film, 2014)
Moja afganská rodina (celovečerný animovaný film, 2021)

GALÉRIA

KONTAKTY

negativ_logo

Producent
Negativ – Petr Oukropec
petr(at)negativ.cz

BFILM_cmyk_priesvitne

Koproducent
BFILM – Peter Badač
peter(at)bfilm.sk

totemfilm

Festivaly a predaj
Totem Films
hello(at)totem-films.com